Hoe gaat dat, genetische manipulatie?


INHOUD

Chromosomen
Chromosoom betekent letterlijk 'gekleurd lichaam'. Met de juiste kleurstoffen zijn ze zichtbaar te maken onder de microscoop. Ze zien er uit als dikke X-jes en Y-tjes.

Als je nog beter zou kijken dan zie dat ze bestaan uit een hele lange draad DNA die helemaal opgefrommeld is. Als je de draden van elk chromosoom in 1 menselijke cel uit de knoop zou halen en achter elkaar zou leggen, zou die draad 2 meter lang zijn. Omdat we veel cellen hebben, zou je als je al het DNA in je lichaam achter elkaar zou leggen een DNA hebben van 60.000.000.000 kilometer lang. Daarmee kan je 8000 keer naar de maan en terug!

Van dichtbij bekeken bestaat die draad uit twee in elkaar gedraaide spiralen, de dubbele helix. Elke spiraal is een lange draad DNA (desoxyribo nucleine zuur) die bestaat uit een ruggengraat van desoxyribose (een soort suiker) en aan elk suiker zit een nucleotide (of base). Er zijn vier nucleotiden (A,C,G en T). De nucleotiden kun je zien als de letters van het woordenboek. De nucleotiden worden in 'woorden' van drie tekens afgelezen.De drieletterige code staat voor een bepaald aminozuur. Bij het bouwen van een eiwit worden de aminozuren achter elkaar gezet volgens de volgorde die het DNA aangeeft. In vrijwel alle organismen is de drieletterige code voor een aminozuur hetzelfde. Dat maakt het mogelijk dat hetzelfde DNA in geheel verschillende organismen toch tot hetzelfde eiwit leidt (zie onder genen en eiwitten).

De tweede spiraal van de dubbele helix is het spiegelbeeld van de eerste, waarbij tegenover een nucleotide in de eerste streng een complementaire nucleotide in de tweede streng ligt (respectievelijk A-T, T-A, C-G en G-C). Doordat ze tegen elkaar aan liggen verbeteren ze de stabiliteit van het DNA. Bij de celdeling (om meer cellen te krijgen, bijvoorbeeld voor groei) ritsen die twee strengen uit elkaar en wordt er langs elke streng een nieuwe complementaire streng gebouwd - elke nieuwe cel krijgt een kopie van al het DNA.